2012. január 13., péntek

Schmitt-ügy: megszólal a bolgár sportkutató lánya

                  Kínos  ügy  lett  Schmitt-ügy ' Mert  bejárja  a  külföldi  sajtót.Már  a  bolgár  média  is  foglalkozik  a  Schmitt -üggyel. Az  érintett  bolgár  kutató  lányával  készített  egy  interjút  a  HVG.Nagyon  kényelmetlen,hogy  a  tudós  lánya  nem  tudott  arról  a  tényről,hogy  az  apja  és  Schmitt  Pál  együtt  készítették  volna  el  ezt  a  tanulmányt.Nem  kell  izgulni,mert  nincs  lehetősége  beperelni  Schmitt  Pált . A  tanulmány  a  Nemzetközi  Olimpia  Bizottság  tulajdona.
hvg.hu: Ismerte az ön édesapja, Nikolaj Georgiev, Schmitt Pált?
Malina Georgiev: Igen, édesapám - aki 2005-ben elhunyt - valóban ismerte Schmitt urat, mivel mindketten dolgoztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, Lausanne-ban. Onnan az ismeretség.
hvg.hu: Volt-e tudomása arról, hogy Schmitt Pál a 214 oldalas, 1992-ben megírt disszertációjából közel 180 oldalt az ön édesapja 1987-ben megjelent tanulmányából fordított le?
M. G.: Nem tudtam erről. Ma reggel egy bolgár újságcikket küldött el nekem az egyik barátom, amelyben az önök lapjának cikkére hivatkozva írtak erről az ügyről. Ekkor értesültem róla, és nagyon meglepődtem.
hvg.hu: Mire gondolt, amikor elolvasta a hírt? Mi a véleménye az ügyről?
M. G.: Nem olvastam Schmitt úr tézisét, így a magyar államfő disszertációjáról nincs véleményem. Azt viszont tudom, hogy amit édesapám írt, az teljesen eredeti kutatáson alapult, s korábban senki nem publikálta olyan formában és tartalommal, mint ahogy apám tette. Édesapám - aki szaktekintélynek számított a NOB-on belül - komoly kutatást végzett, melynek során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság archív dokumentumait használta fel. Ez hosszú évek kutatómunkája volt.
hvg.hu: Lehetségesnek tartja, hogy Schmitt Pál e nagy munkán, vagy annak egy részén az édesapjával közösen dolgozott? A Köztársasági Elnök Hivatala közleményében azt írta, hogy a kutatások során több résztéma megtárgyalása során az ön édesapja és Schmitt Pál együttműködtek.
M. G.: Ezt nem tartom valószínűnek. Apám biztosan elmondta volna, ha ez így lenne, de sosem mondta. Egész egyszerűen nem tudom ezt elképzelni. Már megbocsásson, de ez egész egyszerűen képtelenség.
hvg.hu: Azt elképzelhetőnek tartja, hogy az édesapja együtt dolgozott ezen a művön Schmitt Pállal, de a jelenlegi magyar államfőt nem tüntette fel társszerzőnek?
M. G: Ez teljességgel kizártnak tartom. Apám soha nem tett volna ilyet.
hvg.hu: Tervezi, hogy jogi útra tereli az ügyet?
M. G.: Nem gondolom, hogy erre lehetőségem lenne. Édesapám e munkáit ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Múzeuma finanszírozta, így a szerzői jogok is a Bizottságot illetik meg. Ha valaki perelhet emiatt, az csakis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Forrás : http://hvg.hu/itthon

Nincsenek megjegyzések: