2012. január 8., vasárnap

Csak életmódváltás vállalása esetén jár teljes gyógyszerár-támogatás

                           Komoly  választás  előtt  állnak  a  magyarok. A  kormány  egyik  programja  tömegeket  érint. Elsősorban  a  betegek  vannak  komoly  választás  előtt.Mert,ha  kevesebbet  akarnak  fizetni  a  gyógyszertárba , akkor  életmódváltozást  kell  végrehajtaniuk. Ez  sokak  számára  nehéz  lesz.Vajon  meghozza  a  várt  eredményt ?Megváltozik  a  magyarok  életmód  szokásai ?A  mentalitásról  nem  is  beszélve .A  magyarok  szeretnek  jót  és  jól  enni  és  inni. Vajon  ez  a  program  hozzá  segíti  a magyarokat,hogy  egészségesebben  éljenek ? Valószínű,hogy  ez  a  törvény  csak  elindítja  azt  a  folyamatot,mely  a  magyarokat  az  egészségesebb  életmódra  vezeti. 
Sok  sikert '
A gyógyszerpiac jövő évi megszorításait tartalmazó javaslatcsomag – számos jogszabály módosításával – rendkívül szigorú támogatási rendszert léptethet életbe, hogy a Széll Kálmán Terv szerint a ciklus végéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítse a gyógyszerek támogatását.
A tervek szerint 2012-ben 83 milliárddal csökkentenék a támogatáskiáramlást. A csomag része az ún. beteg-együttműködési program is, amelyet először a keringési problémákkal küzdők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében vezetnek be.
Az intézkedés értelmében annak, aki nem szeretne többet fizetni a patikában, mint eddig, vállalnia kell, hogy mozgással, étrend-, illetve életmódváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javít egészségi paraméterein – tehát leadja a felesleges kilókat, eldobja a cigarettát. Ha például valaki nem vesz részt a dohányzásleszoktató programon, vagy ha részt is vesz, de nem sikerül feladnia káros szenvedélyét, annak a jelenlegi havi 1500–3000 forintos gyógyszerköltsége akár 4000–6000 forintra is nőhet.
A magyar lakosság egészségi állapotát vizsgálva elmondható, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők aránya nagy, közel 30 százalék. Ha figyelembe vesszük az elhízást objektíven mérő BMI indexek alakulását ezen páciensek esetében, megállapítható, hogy kiemelkedően magas azok száma, akik várhatóan jelentős mértékű életmódváltásra kényszerülnek, ha nem akarnak több pénzt fizetni gyógyszerükért.
szinapszis eletmodv2

szinapszis eletmodv3
Az eredmények alapján az egészségügyi szövődmények kockázata inkább csak „elméletben” segíti a leszokást, valós cselekvésre kevésbé ösztönöz. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a dohányosok 32 százalékát jelentős mértékben, további 46 százalékukat pedig valamelyest motiválják a leszokásban az „anyagi okok”, amely végeredményben az alkalmazott gyógyszer árának emelkedését is jelentheti, és ez már önmagában véve jó hír lehet a jövőre nézve – legalábbis ami a dohányzó krónikus betegek leszokási hajlandóságát illeti.
Teljes cikk : http://drinfo.hu/hirek/egeszseg

Nincsenek megjegyzések: