2012. február 8., szerda

Négyezer gyermekmegrontási ügyet vizsgál a Vatikán

                Ismét  botrány  a Vatikánba ' Nem  az  első,de  nem is  az  utolsó.Megfigyelhető,hogy  egyre  több  botrány  kerül  napvilágra  a  Vatikánba.Itt  csak  négyezer  gyermekrontási  ügyről  tudnak.A  valóságban  sokkal  több  létezik.Érdemes  elolvasni  a  teljes  cikket '
VATIKÁNVÁROS – Csaknem négyezer gyermekmegrontási esetet vizsgált a katolikus egyház csak az elmúlt tíz évben, ráadásul teljes titokban – közölte Joseph William Levada amerikai bíboros a témában rendezett vatikáni konferencián.
Ennél azonban jóval több eset is előfordulhatott, amiről a szentszék nem szerzett tudomást, vagy maga a zaklató pap tussolta el az ügyet.
Levada bíboros
Bejelentette. Joseph William Levada, amerikai bíboros jelentette be a sokkoló számadatot. Fotó: MTI
A lassan másfél éve zajló, pedofil papokat leleplező botrány során eddig alig 3000 esetet ismertek el az elmúlt 50 év során, de a titkos vizsgálat adatai szerint még ennél is sokkolóbbak az adatok. XVI. Benedek pápa nemrég nyilvánosan is bocsánatot kért a megerőszakolt, szexuálisan zaklatott áldozatoktól, ám az őket tömörítő szervezet szerint ez édeskevés, a vizsgálati adatok nyilvánosságra hozása, és az egyház őszinte megbánása sokkal többet segítene.
– Ahogy a szentatya többször is megállapította, az áldozatok gyógyítása, vigasztalása a keresztény közösségek egyik legfőbb feladata kell hogy legyen – idézte a kongresszuson felszólaló bíborost a Daily Mail, de az áldozatokat képviselő SNAP szervezet szerint inkább a bűnös papok leleplezése, nyilvános meghurcolása és börtönbe zárása lenne az egyház elsődleges feladata, az eltussolások helyett. Képviselőjük, Joelle Casteix szerint az egyházi vezetők ennek éppen az ellenkezőjére törekednek, igyekeznek minél tovább fű alatt intézni a vizsgálatokat.
Magát a most felszólaló bíborost is érték vádak, miszerint San Franciscó-i és portlandi érsekként több pedofil, kisfiúkat megrontó papot is kimosdatott, de nem úszta meg a gyanúsítást maga Ratzinger, a jelenlegi pápa sem. Egy éve a Vatikánt is megrázó botrány során merült fel a gyanú, hogy XVI. Benedek még müncheni érsekként segített eltussolni egy helyi lelkész ügyét, aki egy egyházi iskolában rontotta meg a gondjaira bízott fiatal fiúkat.
A lelkész nem hogy nem került bíróság elé, de áthelyezése után tovább tevékenykedett – s a mise mellett nyilván a kisfiúkat sem hanyagolta el.

Kapcsolódó cikkek

Eltussolta a szexuális vádakat a nuncius?

Eltussolta a szexuális vádakat a nuncius?Juliusz Janusz nem kezdett belső vizsgálatba a szexuális visszaélések ügyében

Nincsenek megjegyzések: