2012. február 19., vasárnap

Nagydíjas Berlinben a cigánygyilkosságokról szóló film

                             Minden  díjnak  és  elismerésnek  kellene  örvendeni,melyet  magyarok  kapnak  külföldön.Ez  a  díj  is  nagy  elismerés  Magyarországnak. Nagyon  kényes  témát  választott  a  rendező.A  sorozatos  cigánygyilkosságot. Az  ügy  közismert  mindenki  előtt.Jelenleg  a  bíróságon  folyik  az  ügy.Ezért  nem  illik  véleményt  mondani.Benedek  Bence  rendező  a  filmjével  nagy  elismerést  aratott  Berlinben.Csakhogy  a  magyar  sajtó  nagyobbik  része  nem  foglalkozott  ezzel  a  filmmel.Mert  a  cigányokat  vagy  a  romákat  másképpen  nézik  Magyarországon  mint  külföldön.A  mai  Magyarország  jobboldali  és  ezért  nem  várható  el , hogy  a  hasonló  díjaknak  örvendjenek. Pedig  kellene ' Az  országnak  szüksége  van  külföldi  elismerésre.Bármilyen  legyen  is  az ' A  rendező  büszke  magyarnak  mondja  magát 'Megérdemli.Tarr  Béla  után  ismét  egy  magyar  kapott  díjat  Berlinben.Az  egy  másik  probléma,hogy  Magyarországon  nem  közismert.De  ezen  is  lehet  segíteni '
A zsűri nagydíjával, Ezüstmedvével tüntették ki Fliegauf Bence (korábban Benedek) Csak a szél című alkotását a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.
A magyar rendező az Ezüstmedvét átvéve úgy fogalmazott, fantasztikus embereket ismerhetett meg a film forgatásán. "Nemcsak a stábra, hanem a munkánkat segítő segítő emberekre, például a szociális munkásokra is gondolok" - mondta Fliegauf a Berlinale Palast színpadán. "Meg akarom ragadni ezt az alkalmat, hogy a díj révén az ő munkájuk is nagyobb támogatást kapjon" - fűzte hozzá, miután átvette a díjat Aszgar Farhádi zsűritagtól, egyben iráni rendezőtől, aki tavaly Nader és Simin: Egy elválás története című alkotásával a fődíjat elvitte - írja az Index.
Fliegauf még két díjat kapott Berlinben. A Berlinálén szombat délután, a hivatalos esti Aranymedve-díjátadót megelőzően a független zsűrik is díjazták a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmeket: Fliegauf Csak a szél című, csütörtökön levetített filmje kapta meg az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet németországi csoportjának díját, és Peace Film Award Initiative díjat is.



A zsűri indoklásában azt méltatta, hogy a roma család mindennapjainak részesévé teszi a nézőt, de kiemelték Lovasi Zoltán operatőr munkáját is. A nemzetközi emberi jogi szervezet egyébként 2005 óta díjazza a Berlinale legjobbnak ítélt filmjét.

Imádta a kritika

Több német lap, köztük a Berliner Zeitung a magyar-német-francia koprodukcióban készült alkotásnak javasolta az Aranymedvét. Kritikusunk szerint "a rendező végig egyenletesen tartja fenn a feszültséget, minden bokor mögött ellenséget sejtünk, és minden pillanatban az az érzésünk, most fog eldördülni a sortűz, most csapnak le az orvgyilkosok, és nem csak a szél az."
Teljes cikk :http://www.168ora.hu/ 

Nincsenek megjegyzések: